bamboe

 

Chinese kruidenleer

Tuina massage

ProNutri voedingsanalyse

Yin/Yang filosofie en vijf elementen 

Chinese kruidenleer

Coaching4Health maakt in haar praktijk gebruik van Chinese kruiden. De Chinese kruidenleer is een van de vijf onderdelen van de Traditionele Chinese geneeswijzen (naast Acupunctuur, Tuina-massage, bewegingsleer (Tai Chi / Qi Kung) en de voedingsleer.

Uitgangspunt bij de behandeling met Chinese kruiden is een uitgebreide anamnese/diagnose middels vragen, tong-, pols- en gelaatsdiagnostiek, waarna een behandelplan wordt opgesteld.

Basis

Aan de basis van de Chinese kruidenleer ligt een diepgaande bestudering van kruiden en hun eigenschappen ten grondslag. Deze kennis is ontstaan door een nauwkeurige observatie van de natuur en van de manieren waarop gewonde of zieke dieren zichzelf genazen door het eten van bepaalde kruiden of planten. De Chinese kruidenleer is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een uiterst verfijnde en complexe discipline.

Er zijn ongeveer driehonderd stoffen die regelmatig in de kruidenformules voorkomen. Elk van die stoffen valt te beschrijven in termen van temperatuur: koud, koel, warm, heet of neutraal. Deze Qi ( energie ) van het kruid dient om de harmonie in het lichaam te herstellen. Ook de smaak van de stof wordt beschreven, in termen van bitter, zoet, scherp, zout of zuur. Alle eigenschappen van de kruiden houden verband met de meridianen, organen en orgaansystemen van het lichaam.

Therapie

Doel van de therapie is het herstellen van de balans in lichaam en geest, door invloed uit te oefenen op de meridianen. Uitgangspunten daarbij zijn o.a. de theorieën betreffende de 5-elementenleer en de Yin/Yang filosofie.

Het gebruik van Chinese kruiden is afgestemd op het individu en niet op de ziekte, waardoor er geen symptoombestrijding plaats vindt. De verschillende kruiden worden tot één kruidenformule samengesteld. Middels het Prognos Diagnose en Therapie systeem kan direct het effect van de kruidenformule worden gemeten m.b.t. de balans en energie van het lichaam.

Kwaliteitscontrole en samenstelling

De kruiden worden zorgvuldig op hun kwaliteit getest en bestaan uit puur natuurlijke ingrediënten, zoals plantaardige, dierlijke of minerale stoffen. De kruiden worden gecontroleerd door de International Food and Drug Association en worden vervolgens onder hoge kwaliteitseisen verwerkt in laboratoria.

De Chinese kruidenformules worden verstrekt in poedervorm of in capsules

 

Terug naar begin pagina