Chinese kruidenleer

Tuina massage

ProNutri voedingsanalyse

Yin/Yang filosofie en vijf elementen  



Tuina massage

Wat is Tuina?

Tuina is een massagevorm die gebaseerd is op de Traditionele Chinese Geneeswijzen (T.C.G.). Tuina betekent letterlijk: druk en wrijf. Al meer dan 2000 jaar wordt Tuina (spreek uit als Twie na) in China gebruikt als een therapeutische vorm van lichaamswerk. Ook In het westen is Tuina bekend en geliefd om zijn therapeutische 'impact'.



Doelstelling

Net als bij de andere vormen van T.C.G. gaat het er bij Tuina om in je lichaam een uitgebalanceerde en vrije stroom van Qi, de levensenergie, te bewerkstelligen. Op die manier krijgt het lichaam de kans zichzelf te helen. Tuina is een massagevorm, waarbij druk wordt uitgeoefend op bepaalde punten van de meridianen (energiebanen in je lichaam) om de stroom van Qi te beïnvloeden. Ook wordt gebruik gemaakt van allerlei handmanipulaties. Een Tuina-behandeling kan worden gecombineerd met kruiden, kompressen en zalven. Tuina is niet alleen een krachtige therapeutische aanvulling op andere oosterse en westerse massagetechnieken, maar het biedt vooral als zelfstandige therapie ongekende mogelijkheden door zijn verbinding met de schat aan kennis van de Chinese Geneeswijzen.



IImpact op gezondheid

Tuina verbetert de gezondheid van de lichaamsstructuur en heeft een goede invloed op het zenuwstelsel, zodat de levensenergie op een natuurlijke wijze door het lichaam stroomt. Door de wisselwerking tussen lichaam en geest ontstaat een diep gevoel van ontspanning. Daarnaast verbetert Tuina in belangrijke mate de weerstand van het lichaam, doordat  afvalstoffen uit het lichaam worden verdreven. Tuina is goed toepasbaar bij bijvoorbeeld:

  • migraine

  • ischias en andere vormen van chronische pijn

  • klachten die samenhangen met spier- en skeletproblemen

  • klachten die samenhangen met chronische stress, waaronder spijsverteringsklachten en ademproblemen.

Tuina  is ook als ontspanningstherapie goed te gebruiken. Tuina kan niet worden toegepast in het geval van botbreuken, open wonden, laesies.

 

Terug naar begin pagina